Това създава риск от покачване на цените на популярни храни като

...
Това създава риск от покачване на цените на популярни храни като
Коментари Харесай

Горещото лято свива реколтата от картофи в Европа

Това основава риск от покачване на цените на известни храни като пържени картофи, тъкмо когато потребителите се борят с галопиращата инфлация

Горещото лято в Европа се чака да докара до най-малката годишна продукция от картофи от години, което заплашва по-нататъшно повишаване на цените на известни храни като пържени картофи, тъкмо когато потребителите се борят с галопиращата инфлация, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Картофите, съществена храна за семействата, без значение дали се купуват пресни или под формата на подготвени артикули като пържени картофи или чипс, са измежду летните култури, които тази година пострадаха от рекордните температури и най-лошата суша в Европа от 500 години.

Сухите условия в Германия, Франция, Нидерландия и Белгия (северозападният пояс, който съставлява по-голямата част от производството на картофи в Европейския съюз) биха могли да изтласкат производството в Европейски Съюз до най-ниското равнище в историята, под това, следено през също засегнатата от суша 2018 година, съгласно анализаторите " Уърлд патейто маркетс " (World Potato Markets).

Повишаването на цените на силата и храните провокира внезапно повишаване на инфлацията, която в еврозоната се увеличи до 9 %, равнища, невиждани от половин век.

Европейските производители предизвестяват, че прогнозите за реколтата са ориентировъчни преди началото на главното прибиране през септември и че дъждовете и скорошните по-ниски температури могат да донесат късно облекчение. Но в някои ферми има нищожна вяра.

В Юлих, западна Германия, производителят Ерих Гусен споделя, че половината годишна продукция може да бъде изгубена заради суша и че всеки дъжд в този момент ще пристигна прекомерно късно. " Нищо няма да продължи да пораства тук ", изрази страдание той, оглеждайки имота.

Германското министерство на земеделието не даде прогноза в отчет за картофената годишна продукция от 26 август, само че сподели, че вероятностите са " фрапантно влошени ".

Тази седмица службата за мониторинг на културите на Европейски Съюз понижи месечната си прогноза за реколтата от картофи с 2,5 %, макар че преразгледаната ѝ вероятност съответства със междинната стойност за последните пет години.

Франция също може да се окаже съществено наранена. Има опция добивите там да са най-малко с 20 % под междинното за 20 години, съгласно френската група производители UNPT въз основа на последните полеви изследвания.

Напояването ограничи резултата от сушата върху оборудваните ферми, само че растенията също изсъхнаха при поредни горещи интервали.

" Докато с водния стрес можем да се оправим, с топлинния стрес не можем да създадем нищо ", съобщи Жофроа д'Еври, производител на север от Париж и началник на UNPT. " Имали сме горещи интервали и преди, само че във връзка с температурните пикове и тяхната дълготрайност, в никакъв случай не сме виждали такова нещо. "

Топлината се преглежда като риск както за добивите, по този начин и за качеството, като формата и цветът на грудките се трансформират от високи температури. Това може да сътвори главоболия за преработката на картофите, за които договорите дефинират критерии като какъв брой дълги би трябвало да бъдат пържените картофи.

" Това ще коства повече за промишлеността и за потребителите, само че най-голямата цена ще бъде за фермерите ", разяснява Кристоф Вермюлен, основен изпълнителен шеф на белгийската индустриална група " Белгапом " (Belgapom), оценявайки, че реколтата в страната може да намалее с до 30 %.

Паскал Вилаерт, съуправител на " Мезон Антоан " (Maison Antoine), един от най-известните щандове в Брюксел, продаващ известните белгийски пържени картофи, споделя, че по-малкото съществуване на качествени картофи евентуално ще увеличи още повече цените. Неговият магазин към този момент ги е вдигнал с към 10 % тази година заради разноските за сила, които могат да натежат повече от цените на картофите при приготвянето на пържените вкусотии.

Международни хранителни компании като " Макдоналдс " (McDonald's) също покачиха цените тази година в отговор на растящите цени на стоките, като пържените картофи бяха измежду продуктите, които се усилиха във Англия това лято.

Нито " Макдоналдс ", нито " Маккейн Фуудс " (McCain Foods), главен производител на замразени пържени картофи в Европа за " Макдоналдс " и личните си марки за търговия на дребно, дадоха отговор на претенции за коментар по отношение на вероятното влияние на европейската годишна продукция.

Френските фермери през 2018 година трябваше да предоговорят контракти с купувачи като " Маккейн ", с цел да разрешат по-къси пържени картофи след сушата през тази година. Бернар Уйон, ръководещ шеф на френската организация за бранша на картофите GIPT, показа, че може да има сходни проблеми тази година.

На борсата ЕЕХ най-активните европейски фючърси на картофи, с доставка през април 2023 година FAPPJ3, са нарастнали с близо 50 % до момента тази година, откакто са достигнали най-високото равнище на контракта при започване на август.

Всяко повишаване на цените на дребно е малко евентуално да понижи търсенето на налични съществени артикули като замразени пържени картофи, макар инфлационния напън върху семействата, добави Уйон.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР